Podjęty temat jest szerokim ujęciem kultury stołu w wymiarze edukacyjnym w dawnych i współczesnych rodzinach Górnośląskich. To obszar sporadycznie i fragmentarycznie podejmowany przez badaczy. Wiązany jest głównie z tradycjami i obyczajami związanymi z zasiadaniem do stołu i spożywaniem dań, a jego pozostałe elementy (m.in. sposób zdobywania produktów, przygotowanie z nich potraw, dobór zastawy stołowej czy zachowanie się dzieci) są pomijane.
Od Autora
Zawarte w tekście informacje, odnoszące się do dawnych i współczesnych zwyczajów związanych z tzw. „kulturą stołu”, poszerzą bezsprzecznie stan wiedzy w tym bardzo ciekawym i zarazem niezbyt często podejmowanym obszarze badań.
Z recenzji dr. hab. Jacka Kulbaki, prof. APS
Praca dr Anny Chmiel-Golak pokazuje wiele interesujących aspektów związanych z „kulturą stołu” na Górnym Śląsku. Myślę, że może też być pewnym wzorem dla podobnych opracowań dotyczących innych regionów Polski, które mają podobną lub nieco odmienną specyfikę od Górnego Śląska.
Z recenzji dr. hab. Piotra Gołdyna, prof. UK